draagarm peugeot expert

Een auto die een kleine afwijking heeft, stuurt soms wel eens iets meer naar links of naar rechts. Zonder kennis van zaken heb je waarschijnlijk geen idee wat er aan de hand is. Een ervaren monteur weet echter dat dit vaak met de draagarm te maken heeft. Ook de draagarm van een Peugeot Expert kan slijten en soms problemen veroorzaken. Daarom is het goed om enigszins kennis te hebben van dit onderdeel in de auto. Zo weet je ook wanneer en hoe je het kunt (laten) vervangen.

autopartsonline

Over de draagarm

Een draagarm is een onmisbaar onderdeel in elke auto. Dat geldt dus ook voor je Peugeot. Het is een metalen object ofwel arm. Daar komt dan ook de naam vandaan. De arm heeft de vorm van een driehoek die deel uitmaakt van de wielophanging van de auto. In essentie is de functie van de draagarm om ervoor te zorgen dat de wielen verbonden zijn aan de ophanging van de auto. Dit noemen we ook wel de carrosserie. 

De kracht die vrijkomt

De draagarm is dus een deel van de wielophanging. De wielophanging heeft als functie om de wielen op te hangen aan de carrosserie van de auto. Maar daarnaast hebben draagarmen vooral de functie om de kracht die vrijkomt zo min mogelijk invloed te laten hebben op de stand van de banden. Wanneer je gas geeft of afremt, dan komt er veel kracht vrij. Die krachten zouden zonder de draagarm, veel invloed op de stand van de banden hebben en je zou een gevaarlijke situatie veroorzaken. Dankzij de draagarm is dat niet het geval. Het is dus een nogal belangrijk onderdeel van elke auto.

Een versleten draagarm

De draagarm zelf gaat niet snel kapot. Deze hoef je dus niet vaak te vervangen. De rubbers op de hoeken van de draagarm moeten echter wel soms vervangen worden, omdat slijtage daar snel plaatsvindt.