Ik wil van mijn motor af

Motorrijden is iets wat veel mensen interessant vinden, of ooit een keer zouden willen doen. Een motorrijder ziet er namelijk stoer uit en vliegt over de weg door de hoge snelheden die een motor kan halen. Echter is het beter om goed voorbereid te zijn voordat je als motorrijder op het zadel stapt. Er hangen namelijk ook risico’s aan het rijden op een motor. Vaak wordt er gezegd dat in vergelijking met andere weggebruikers, motorrijders tot wel 30 keer zo vaak een ongeluk krijgen. Bij zo’n ongeluk kan een motorrijder ernstige verwondingen oplopen, en vast komen te zitten aan een schade motor die helaas niet meer gerepareerd kan worden.

Houd je aan de regels

Het klinkt misschien vanzelfsprekend dat rijden met een hogere snelheid dan eigenlijk is toegestaan gevaarlijk is, maar voor motorrijders is dit al helemaal het geval. Het motorrijden zelf lokt soms al snel uit om voor een paar minuutjes net even iets harder te rijden dan die slome voorganger. Vooral voor motorrijders die net hun rijbewijs gehaald hebben is het aangeraden om geen risico’s te nemen en geen grenzen te verleggen. Die slome voorganger kan onverwacht van baan wisselen, of remmen, en zo wordt het risico op een ongeluk dus groter. Hiernaast is het ook aan te raden om een goed motorpak en motorhelm te dragen.

Laat je motor regelmatig nakijken

Net als auto’s krijgen motoren uiteindelijk ook mankementen, alleen is het niet verplicht om een motor te laten goedkeuren door de APK. Het ontbreken van deze verplichting zou het misschien kunnen laten lijken alsof een motor niet nagekeken hoeft te worden. Het is echter aangeraden om dit wel regelmatig te doen. Check bijvoorbeeld hoeveel olie er nog in de motor zit, en of de banden nog genoeg lucht bevatten. Wees optijd met het bijvullen van de koelvloeistof en het aanspannen van de ketting. Mocht je vermoeden dat jouw motor helaas aan het einde van zijn leven is? Ga dan opzoek naar een bedrijf die jouw motor inkopen kan.