Wanneer je veel brood maakt merk je ook dat er veel tijd zit in het wachten tot het brood goed is gerezen. Het rijzen bepaald namelijk grotendeels de kwaliteit van het brood. Tijdens het wachten heb je natuurlijk de kans om weer nieuw deeg te maken of om deeg wat al gerezen is in de oven te stoppen. Je zult de tijd die je hebt tijdens het wachten natuurlijk niet verspillen. Hoe sneller het deeg rijst hoe meer brood je kunt maken. Als je gebruik maakt van een rijskast kun je de rijstijd dus verminderen. Deze kast is een soort oven die op een temperatuur wordt ingesteld zodat het deeg zo snel mogelijk gaat rijzen zonder dat de kwaliteit minder wordt.
Soorten ovens
Er zijn verschillende soorten ovens. De een weer groter dan de ander. Een bakker heeft natuurlijk een grotere rijskast nodig dan een andere horecagelegenheid die ook brood maakt. Een bakker maakt ten slotte voor het grote deel alleen maar brood. Een bakker kan eigenlijk niet zonder deze kast en daarom zie je hem ook in bijna iedere bakker. Deze kasten zijn ook volledig afgesloten en de omstandigheden zijn ideaal voor het rijzen van brood. Het zal dus beter werken dan het deeg onder een natte theedoek leggen.