opgezette dieren kopen

Het kopen van taxidermie is tegenwoordig erg in trek. Taxidermie stukken zien er prachtig uit in combinatie met onze hypermoderne omgeving. Het kopen van opgezette dieren is echter niet simpel. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij opgezette dieren kopen. Bij het aanschaffen van een dierentrofee kunnen een hoop vragen naar boven komen: Is deze trofee verfijnd genoeg, of zal deze grotesk lijken in de woonkamer? Zitten er insecten in? Is er sprake geweest van dierenmishandeling?

Ga je opgezette dieren kopen? Dan zul je tegenwoordig echter meestal opgezette dieren kopen die niet tot de bedreigde diersoorten behoren. De meeste taxidermie stukken zijn verkregen van aangereden wild of diersoorten die een bedreiging vormen voor het milieu.

opgezette dieren kopen

Ken je dier

Voordat je overgaat tot het kopen van een opgezet dier, moet je er zeker van zijn dat je weet hoe het dier er in zijn natuurlijke omgeving uit ziet. Bekijk afbeeldingen op internet of bekijk het dier in het wild als dat mogelijk is. Zolang je een mentaal beeld hebt van hoe het dier er uit hoort te zien, kun je er voor zorgen dat je niet naar huis gaat met een afschuwelijke trofee.

Koop geen opgezette vogels

Veel vogelsoorten zijn beschermde diersoorten en daarom is het kopen of verkopen van de meeste opgezette vogels illegaal. Koop je echter een niet-migrerende vogelsoort zoals een fazant of een kalkoen? Dan is dat geen probleem. Vraag aan de verkoper altijd naar de herkomst van het opgezette dier dat je wilt kopen.

Oor-, ogen- en neusonderzoek

Bij het maken van een opgezet dier zoekt de taxidermist een dierenhuid. Deze vult hij met een vorm van polyurethaanschuim die past bij de specifieke diersoort. De huid wordt over de vorm getrokken als een sok over een voet. Taxidermie stukken die niet juist zijn opgezet vertonen schade zoals losse oren, gebarsten ogen of neus en openspringende naden aan de achterkant van het hoofd of de nek. Kijk goed naar dunne plekken van de huid, zoals de oren, de neusgaten en het gebied rond de ogen. Wanneer deze vervaagd zijn of aan het schilferen of scheuren zijn dan weet je dat het stuk niet in de beste staat verkeerd.

Huidkevers

Voel het opgezette dier goed voordat je deze koopt. Huidkevers kunnen duizenden euro’s aan schade veroorzaken omdat ze kleding en andere stoffen verwoesten. De aanwezigheid van huidkevers kun je voelen doordat de larven van de kevers grote bosjes haar los laten komen.