Vele decennia terug werd het groot nieuws: plaatjes die diepte konden tonen. Afhankelijk vanuit welke hoek je die bekeek, gaven ze diepte en het effect van 3D, van ruimtelijkheid. Ze werden aangeduid als hologrammen en deden eigenlijk niets meer dan een optische illusie geven. Hologrammen zijn daarna steeds meer geperfectioneerd. En de holografie is inmiddels in staat om levensechte, pratende en bewegende mensen te produceren. Dat gebeurt via holoboxen. Wat is een holobox? In feite niets meer dan een omgeving waarin beelden van mensen zijn gekopieerd; maar dan wel zo levensecht dat het net lijkt of er een echt persoon in de box zit.

Een spel van lichtgolven

Wat is een holobox? De holografie maakt gebruik van lichtgolven. Vanuit allerlei plekken bereiken die golven je oog om daar samen te bundelen. Op de reis van het licht naar je ogen toe, kruisen ze elkaar. Op die momenten kunnen de lichtgolven doven of elkaar juist sterker maken. Deze hele wirwar van lichtgolven zorgt uiteindelijk voor twee plaatjes die in je zicht dan ruimtelijk samen komen. En ziedaar, je ziet diepte en het hologram is gemaakt. Want de beide plaatjes in je ogen geven een optische illusie van diepte en perspectief. Beeld kun je zo ook digitaal aanmaken en versturen en het effect daarvan is dan ook een hologram die in een box kan verschijnen.

ABBA als dansend en zingend hologram

Holografie maakt grote sprongen. Dat bleek uit een project dat een paar jaar terug in Londen werd gelanceerd. Vanuit een speciaal gebouwd muziektheater kon je hier een kaartje kopen voor een ABBA optreden. Nu zijn Björn en Benny, Agnetha en Anni-Frid behoorlijk op leeftijd en staan ze zelf niet op het podium. Ze zijn vervangen door levensechte hologrammen die op natuurlijke wijze bewegen en zingen. Niet van echt te onderscheiden. Wat daar op het podium gebeurt, kan op exact dezelfde wijze ook gebeuren in een holobox. Binnen zo’n box wordt dan een digitaal beeld van een persoon geprojecteerd en voorzien van visuele diepte. De projectie kan vervolgens bewegen, zingen en spreken. 

Wat is een holobox toch een perfecte aandachttrekker

De holobox is een uitstekende tool om aandacht te genereren. Dat werkt zeker bij bekende personen. Zo film je een VIP in de studio om die live te presenteren in holoboxen die je op vele kilometers afstand hebt neergezet. Je kunt een VIP als film presenteren maar dus ook live. Met een interactief element kun je zelf via de holobox met het hologram spreken en vragen stellen. Je kunt ook eerst bijvoorbeeld een interview opnemen en die later via de holobox gaan weergeven.

Wat is een holobox als middel voor je productpresentatie?

De vraag wat is een holobox is niet moeilijk te beantwoorden. Het is een spraakmakende box waarin je mensen levensgroot en levensecht kunt ervaren. Een echte driedimensionale beleving van 360 graden en met een real time verbinding. Een holobox leent zich prima om een nieuw product aan te prijzen. Je zet dan een stel holoboxen strategisch in de stad neer zodat mensen zich kunnen vergapen aan de bijzondere holobox-happening. Ook voor entertainment heeft de box grote meerwaarde. Als artiest kun je dan op diverse locaties tegelijk je nieuwe song ten gehore brengen. Het live effect van de holobox trekt altijd grote aandacht en bewondering.