Er zullen maar weinig mensen zijn die niet ooit een potje tafelvoetbal hebben gespeeld. Velen doen het natuurlijk voor de lol om met vrienden even een uurtje zich te vermaken, maar er zijn ook serieuze toernooien waar je aan deel kan nemen. De geschiedenis van het tafelvoetballen gaat dan ook een behoorlijk eindje terug en er zijn een paar bijzondere weetjes die het nog leuker maken om het te spelen. 

Hoe het tafelvoetbal allemaal begon…

Het begon allemaal in de negentiende eeuw in Zuid Europa. Over het exacte ontstaan en de locatie zijn verschillende verhalen bekend, waar we niet echt duidelijkheid over krijgen. De meeste historici gaan uit van het verhaal dat een Fransman, Lucien Rosengart, het eerste tafelvoetbalspel heeft ontwikkeld. Een ander verhaal is dat de Spanjaard Alexander de Finisterre de bedenker is van dit prachtige spel. Hij zou het ontwikkeld hebben in het ziekenhuis terwijl hij herstellende was van een wond. Beide verhalen komen uit op het inzetten van het spel, namelijk tijdens de oorlog op de hand-oogcoördinatie van de oorlogsveteranen tijdens het revalideren te verbeteren. Zo zouden ze weer beter het leven kunnen oppakken en in sommige gevallen ook het veld weer in kunnen. 

Wie heeft het patent op het spel gelegd? 

Eigenlijk is er maar één keer patent gelegd en afgegeven op het tafelvoetbal. Harold Thornton kwam in 1921 op het idee om na een wedstrijd van zijn favoriete club, Tottenham Hotspur, het tafelvoetballen echt uit te vinden en er patent op te leggen. Het spel werd naar Amerika gebracht en verder ontwikkeld. Hiermee wordt de schijn gewekt dat de roots van het spel in Engeland ligt, maar historici zijn ervan overtuigd dat de roots toch echt in Zuid-Europa liggen. Het grappige van dit verhaal is doordat drie landen claimen het begin van het tafelvoetballen te hebben ontwikkeld, het ook de kracht van het spel weergeeft. Het is namelijk een enorm geliefd spel dat ze overal willen spelen. 

De geschiedenis van het tafelvoetbal in Nederland

In 2002 is de International Table Soccer Federation (ITSF) opgericht, waarmee er één lijn kwam in de reglementen voor het tafelvoetbal. Inmiddels zijn er rond de 50 landen lid van de federatie, waaronder ook Nederland. In het begin van de jaren dat het bekend werd, zo rond de jaren ’60, werd het spel vooral in het zuiden van het land gespeeld. Later trok het ook de aandacht in het noordelijkere gedeelte van Nederland. Er zijn dan ook tientallen verenigingen waarbij de TFN, Tafelvoetbal Federatie Nederland, de overkoepelende organisatie is. Er zijn dan ook verschillende competities en toernooien waar je aan deel kan nemen. 

Tafelvoetbal is dus eigenlijk een sport dat al in de begin van de negentiende eeuw is ontstaan, alleen waar precies is niet helemaal duidelijk. In elk geval is het een bekende sport geworden in Nederland waar je mee kan doen aan toernooien en wedstrijden. Je kan op een hoger niveau zelfs wereldwijd aan toernooien mee doen, waardoor het eigenlijk een sport is die bekender is dan je in eerste instantie zou denken.