Echte wijnliefhebbers hebben vaak een collectie aan wijnen die ze bewaren en of bij speciale gelegenheden drinken. Door een wijnklimaatkast inbouw zorg je ervoor dat je voor een naadloze esthetische aantrekkelijke oplossing kiest om je wijncollectie zo perfect mogelijk te bewaren. Door wijnen in een wijnklimaatkast te plaatsen zorg je dat de smaak en de kwaliteit zoveel mogelijk bewaard blijft. De klimaatkast zorgt voor de juiste temperatuur, een goede luchtvochtigheid, beperkt trillingen en houdt uv-stralingen ver bij de flessen weg. Deze externe factoren kunnen er namelijk voor zorgen dat de wijn zijn smaak en kwaliteit verliest.

Wat zijn de voor- en nadelen van een wijnklimaatkast inbouw? 

Een wijnklimaatkast inbouw in jouw bar of keuken heeft voor- en nadelen. Het is een persoonlijke keuze of je een wijnklimaatkast in gaat bouwen, maar je kan met een klimaatkast er wel voor zorgen dat je collectie discreet en onder perfecte omstandigheden wordt bewaard. Er zijn verschillende modellen die je kan integreren in je keuken of bar en die ook nog een keer een lust voor het oog zijn. Eigenlijk wegen de voordelen hoe dan ook op tegen de nadelen van een wijnklimaatkast, namelijk de perfecte omstandigheden zodat je wijn zijn optimale smaak en kwaliteit behoud. 

Natuurlijk zijn er ook nadelen van een klimaatkast inbouwen, zoals dat het een grote investering is en er niet altijd ruimte voor is. Hou ook rekening met voldoende isolatie bij de motor van de klimaatkast en een elektrische aansluiting om hem op aan te sluiten. 

Welke modellen kan je aanschaffen voor jouw wijncollectie? 

Wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten heb je in veel verschillende modellen. Je kan een wijnklimaatkast inbouwen, maar ook gaan voor een vrijstaand model. Er zijn modellen voor kleine wijncollecties, maar ook voor grote. Het is dus belangrijk dat je kijkt welke capaciteit je nodig hebt en hoeveel verschillende type wijnen je wilt bewaren. Want veel modellen hebben de mogelijkheid om meerdere temperatuurzones in te stellen. 

Waar moet je op letten bij een wijnklimaatkast inbouw? 

Een klimaatkast inbouwen behoeft planning en inzicht. Ten eerste is het belangrijk dat de wijnklimaatkast in de ruimte past en dat er voldoende ruimte ook is voor ventilatie. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er een elektrische aansluiting is om de klimaatkast op aan te sluiten. Je kan wel inmeten dat de koelkast exact past in de ruimte die je in gedachte hebt, maar er komt meer bij kijken. Als je zelf onvoldoende ervaring hebt, is het aan te raden om een professional in te schakelen zodat je zolang mogelijk veel plezier hebt van je investering. 

Een wijnklimaatkast inbouw heeft zowel voor- als nadelen. Wijnliefhebbers bewaren hun wijncollectie graag goed en behouden het liefst zo veel mogelijk kwaliteit. Uv-stralingen, temperatuurschommelingen, luchtvochtigheid en trillingen kunnen de wijn negatief beïnvloeden. Door gebruik te maken van een wijnklimaatkast zorg je voor de meest ideale omstandigheden en dus blijft ook je collectie in perfecte staat. Als je de klimaatkast ook nog een keer in laat bouwen heb je de ideale omstandigheden voor je collectie, maar ook nog een kast die eruitziet als een lust voor het oog en je keuken of bar kan verrijken.